Aantal autodiefstallen daalt naar laagterecord

23-02-2015
Categorie: autodiefstal
Aantal autodiefstallen daalt naar laagterecord

Volgens de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) was het aantal autodiefstallen niet eerder zo laag was als in 2014. In het jaar 2000 werden nog 25.187 aangiften gedaan en vorig jaar waren dat er 10.712; een daling van 57 procent.

Diefstalcijfers van lichte bedrijfsauto’s (busjes), vrachtauto’s, aanhangwagens en opleggers vertonen een zelfde dalende trend. De aantallen gestolen motor-, brom- en snorfietsen zijn door de jaren heen wat wisselend.

Samenwerking
“De jarenlange samenwerking tussen partijen bij de aanpak van voertuigcriminaliteit blijkt steeds vruchten af te werpen”, aldus Titus Visser, directeur van AVc. “We maken uit de cijfers op dat veel autofabrikanten hun nieuwste modellen weer beter beveiligd hebben tegen diefstal.” Duidelijke voorbeelden hiervan zijn de nieuwste modellen van Volkswagen, BMW en Mercedes, met diefstalcijfers die 17 tot 25 procent lager liggen dan in 2013. Bij de aanpak van voertuigcriminaliteit is ook een snelle registratie van gestolen voertuigen van belang. Visser: “Politie, RDW en verzekeraars hebben samen een Aangiftepunt Voertuigdiefstallen ingericht. Hierdoor staat een gestolen voertuig binnen een of twee uur na de telefonische melding door de eigenaar al geregistreerd in alle bestanden en kan de opsporing direct beginnen. Dit gaat ons helpen meer gestolen voertuigen terug te vinden.” AVc verwacht ook dat voertuigdiefstal hierdoor minder aantrekkelijk wordt voor criminelen.

Tweewielers
In 2014 werden ruim 1.000 personenauto's minder gestolen dan in 2013; een daling van circa 9 procent. Het aantal gestolen bestelauto's daalde met 11 procent en er werden tevens 15 procent minder vrachtwagens gestolen. Bij de motorfietsen liep het diefstalcijfer terug met eveneens 11 procent, maar bij de brom- en snorfietsen werd een lichte stijging genoteerd van 1 procent tot 14.693 diefstallen in 2014. AVc verwacht ook bij de tweewielers een positieve invloed van de populariteit van volgsystemen ('track and trace'), waar ook enkele grote verzekeraars inmiddels gunstige polisvoorwaarden aan verbinden.

Bron : Bovag.

Deel deze pagina

Heb je al een offerte?

Laat ons een beter voorstel doen!
Copyright © 2015 - Munsterhuis Lease Realisatie: Adwise - Digital Agency