Jurisprudentie auto total loss en de nieuwe auto heeft een hogere bijtelling

23-02-2015
Categorie: bijtelling schade
Jurisprudentie auto total loss en de nieuwe auto heeft een hogere bijtelling

De kantonrechter in Amsterdam heeft zich in september 2014 over dit vraagstuk mogen buigen.
Een berijder van een Mitsubishi Outlander zag zijn auto eerder dat jaar als gevolg van een door een tegenpartij veroorzaakt ongeval total loss raken. Hoewel de eigen leasemaatschappij onmiddellijk zorgde voor vervanging van de auto, vond de berijder het wel zuur dat hij eerst nog dacht te kunnen rekenen op 0% bijtelling van 2013-2018, maar nu ongewild te maken kreeg met een vanaf 2014 geldende bijtelling van 7%. In de praktijk kwam dat neer op zo’n 250 euro bruto per maand en een bedrag van circa 14.000 euro over de gehele looptijd.

De verzekeraar van de tegenpartij, Delta Lloyd, stelde echter dat de bijtelling niet voor vergoeding in aanmerking kom, omdat het om zuivere vermogensschade zou gaan waarvoor de WAM geen dekking zou bieden. Bovendien, zo gaf Delta Lloyd aan, kwam de schade voort uit een verandering in belastingwetgeving. Dat zou een te ver verwijderd causaal verband opleveren met de aanrijding.
De rechter stelde dat Delta Lloyd weliswaar gelijk had in haar standpunt dat het hier om vermogensschade ging, maar niet dat de WAM hiervoor geen dekking zou bieden. Dan rest nog de vraag of er inderdaad sprake is van een directe lijn tussen oorzaak en gevolg. Ook daarin is de rechter helder: zo lang het leasecontract loopt, moet Delta Lloyd de vermogensschade vergoeden, d.i. de kosten van de verhoogde bijtelling. De rechter vindt deze schade namelijk direct toerekenbaar. 

Bron : vereniging auto van de zaak.

Deel deze pagina

Heb je al een offerte?

Laat ons een beter voorstel doen!
Copyright © 2015 - Munsterhuis Lease Realisatie: Adwise - Digital Agency