Brandstofkosten niet aftrekbaar van de bijtelling

17-03-2015
Brandstofkosten niet aftrekbaar van de bijtelling

Zelf betaalde brandstofkosten kunnen niet afgetrokken worden van de bijtelling voor privégebruik, ook niet als de werknemer zelf meer kosten maakt dan hij aan bijtelling heeft. Die uitspraak deed Rechtbank Den Haag onlangs.

Het ging in die zaak om iemand die gedurende drie maanden een auto van zijn werkgever ter beschikking had. Daarvoor betaalde hij maandelijks een eigen bijdrage voor privégebruik van 50 euro. Die eigen bijdrage voor privégebruik was aftrekbaar voor de bijtelling. Daarnaast moest hij kennelijk zelf de brandstof van deze auto betalen. Dat kostte hem meer dan de maandelijkse bruto bijtelling. Bij de rechter stelde deze berijder daarom dat die brandstofkosten tot maximaal het bruto bijtellingsbedrag in aftrek zouden moeten komen op de bijtelling.

De rechter acht dat echter niet mogelijk. De wet staat aftrek van kosten die aan derden betaald zijn niet toe.

De les voor de prakijk is dat dergelijke kosten dan beter ondergebracht kunnen worden in een (hogere) eigen bijdrage voor privégebruik. De werkgever berekent de kosten door aan de werknemer en de werknemer heeft het voordeel van de fiscale aftrek.

Bron: Autoenfiscus.nl

Deel deze pagina

Heb je al een offerte?

Laat ons een beter voorstel doen!
Copyright © 2015 - Munsterhuis Lease Realisatie: Adwise - Digital Agency