Vruchtbare dialoog minister en autoleasebranche over innovatieve mobiliteit

17-03-2015
Vruchtbare dialoog minister en autoleasebranche over innovatieve mobiliteit

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft woensdag op uitnodiging van de VNA uitgebreid van gedachten gewisseld met de directies van autoleasemaatschappijen over waar minister en branche elkaar kunnen versterken op weg naar innovatieve mobiliteit. De technologische ontwikkelingen op het gebied van automobiliteit gaan immers enorm snel. Die innovaties zijn geweldig, maar leiden ook tot collectieve uitdagingen.

Autoleasemaatschappijen hebben, als grootste aanbieder van zorgeloze mobiliteit, de ambitie in een vroeg stadium ervaring op te doen met 'smart mobility' en waar mogelijk daar, samen met de overheid, richting aan te geven.


Tijdens de besloten VNA-bijeenkomst benoemde Minister Schultz van Haegen de vier trends die volgens haar van invloed zijn op toekomstige mobiliteit: verstedelijking, veranderend gedrag, verduurzaming en informatisering. Met name de laatste trend is er een waar Nederland het voortouw wil nemen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan zelfrijdende auto’s, maar ook aan communicatie tussen auto’s en de infrastructuur.

Minister Schultz van Haegen: “We kunnen de toekomst niet voorspellen, wel verkennen. Ik zie daarin een belangrijke rol weggelegd voor de autoleasebranche. Als we goed samenwerken kunnen we zorgen dat Nederland het gidsland voor mobiliteit is en blijft.”


Voortrekkersrol
Renate Hemerik, directeur VNA: “Als autoleasebranche zijn we in de unieke positie om een voortrekkersrol te vervullen. Het feit dat één op de drie nieuwe auto’s een lease-auto is, betekent dat de leasebranche de aangewezen branche is om collectief nieuwe technologieën en toepassingen te onderzoeken, te testen en als eerste te implementeren. Dat gevoegd bij het feit dat lease-auto’s na gemiddeld drie tot vier jaar naar de tweedehandsmarkt gaan, betekent dat de autoleasebranche een versneller kan zijn voor de implementatie van nieuwe technologieën in het gehele Nederlandse wagenpark.

De autoleasebranche is als geen ander in staat aanzet te geven tot ander gedrag en is de aangewezen partij om mobiliteitsvraagstukken van de 21e eeuw op te pakken. Het is dan ook heel logisch dat de autoleasebranche geen afwachtende rol inneemt, maar pro-actief aan de slag gaat met onderwerpen als slimme technologieën in de auto en autonoom rijdende auto’s, maar ook vraagstukken als aansprakelijkheid, privacy en data-verantwoordelijkheid oppakt.”

VNA ziet de bijeenkomst van woensdag als de volgende fase in de ontwikkeling van slimme, zorgeloze automobiliteit in Nederland. Renate Hemerik: “Wat ons betreft is dit een nieuw vertrekpunt. Er zijn volop collectieve uitdagingen. Daar gaat de VNA, samen met het ministerie, nu mee aan de slag. Daarnaast weet ik zeker dat individuele VNA-leden ook volop geïnspireerd zijn om met hun eigen onderneming aan te pikken bij deze innovatieve ontwikkelingen, of ze zelfs in gang te zetten.”

 

Bron: VNA-Lease

Deel deze pagina

Heb je al een offerte?

Laat ons een beter voorstel doen!
Copyright © 2015 - Munsterhuis Lease Realisatie: Adwise - Digital Agency