Gebruikt camerabeelden met kentekenherkenning toegestaan bij controle bijtelling

30-03-2015
Categorie:
Gebruikt camerabeelden met kentekenherkenning toegestaan bij controle bijtelling

Bij het controleren van de rittenregistratie ter voorkoming van de bijtelling mogen camerabeelden met kentekenherkenning worden gebruikt. Tot dat oordeel komt Gerechtshof Den Bosch in een tweetal zaken over de privacyaspecten van dit gebruik.

Het gaat in deze zaken om berijders van een auto van de zaak. Zij hebben ter voorkoming van de bijtelling een rittenregistratie bijgehouden en een Verklaring geen privégebruik getekend. De belastingdienst heeft deze rittenregistraties gecontroleerd met behulp van beelden van camera’s met Automatic Number Plate Recognition. De vraag was of dit gebruik van ANPR-beelden wel rechtmatig is.

Het Gerechtshof stelt vast dat het inherent is aan de Verklaring geen privégebruik dat de persoonlijke levenssfeer van de berijders wordt geraakt. De berijder heeft de bewijslast te laten blijken dat hij met de auto niet meer dan 500 kilometer voor privédoeleinden heeft gereden. Elk tegenbewijs van de Inspecteur raakt dan per definitie de privésfeer van de berijder. Het Hof stelt vast dat de berijder zelf gekozen heeft voor de rittenregistratie en daarmee controle over het privédomein toelaat.

De werknemers stelden dat de Inspecteur heeft gehandeld in strijd met artikel 8 EVRM. Dat artikel beschermt de privacy van burgers. Het Gerechtshof onderkent ook dat het gebruik van gegevens op basis van ANPR-technologie in dit geval in principe een inbreuk vormen op de privacy. Maar deze inbreuk is gerechtvaardigd als deze bij wet is voorzien en noodzakelijk is in het belang van onder andere het economisch welzijn van het land. Het Hof concludeert dat een voldoende wettelijke grondslag aanwezig is voor gebruik van de met ANPR-technologie gegenereerde gegevens voor de controle van het privégebruik van de ter beschikking gestelde auto’s.

Naar verwachting zullen deze zaken ook in cassatieberoep aan de Hoge Raad worden voorgelegd

(Bron: autoenfiscus.nl)

Deel deze pagina

Heb je al een offerte?

Laat ons een beter voorstel doen!
Copyright © 2015 - Munsterhuis Lease Realisatie: Adwise - Digital Agency