Standaardkilometers in ritregistratie leiden tot hoge boete

10-04-2015
Categorie:
Standaardkilometers in ritregistratie leiden tot hoge boete

Als in een ritregistratie niet de werkelijke gegevens per rit worden genoteerd, maar een standaardkilometrage, kan dat leiden tot een hoge boete. Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden oordeelt over zo'n situatie dat een vergrijpboete van 50% terecht is.

In die situatie ging het om een berijder die met een ritregistratie de bijtelling wilde voorkomen. In zijn ritregistratie koos hij ervoor om bij bepaalde ritten standaardgegevens over de afstand te gebruiken "omdat dat handig en praktisch is". Eens per halfjaar werd de kilometerstand gecontroleerd.

Bij controle bleek de belastingdienst bovendien zeven waarnemingen van de auto te hebben op tijdstippen en plaatsen die niet in de ritregistratie voorkwamen. Naast een naheffing legde de inspecteur daarom een boete op van 100%.

De rechter oordeelt in hoger beroep dat deze berijder zich met zijn handelwijze bewust was van de kans dat deze handelwijze tot gevolg zou hebben dat er te weinig loonbelasting zou worden geheven en dat hij bewust die kans heeft aanvaard. Een boete wegens 'voorwaardelijk opzet' is dan op zijn plaats, aldus het Gerechtshof. Het Hof achtte een boete van 50% een passende sanctie voor dit vergrijp.

(bron: autoenfiscus.nl) 

Deel deze pagina

Heb je al een offerte?

Laat ons een beter voorstel doen!
Copyright © 2015 - Munsterhuis Lease Realisatie: Adwise - Digital Agency