Kamervragen omtrent populariteit van de XC90 met 7% bijtelling

11-05-2015
Kamervragen omtrent populariteit van de XC90 met 7% bijtelling

Het fiscale beleid van staatssecretaris Wiebes heeft gevolgen waar ze in de Tweede Kamer helemaal niet blij mee zijn, zo blijkt.

CDA-kamerleden Omtzigt en Van Helvert maken zich namelijk zorgen over de populariteit rondom de Volvo XC90. De Zweden wisten de CO2-uitstoot verder omlaag te brengen, waardoor de SUV niet in de 14%- maar in de 7%-bijtellingscategorie valt.

Iedereen die de cito-toets heeft afgerond weet dat normverbruik en de uitstootcijfers voor geen meter overeenkomen met de realiteit, maar feit blijft dat leaserijders amper bijtelling betalen over hun XC90 T8 en andere flinke jongens die in dezelfde of in de 14%-categorie vallen. Met de run op de Mitsubishi Outlander vers in het geheugen vrezen de kamerleden dan ook het ergste voor de schatkistopbrengsten.

Die vrees is dan weer het logische gevolg van de bijtellingsregels van autovriend Wiebes. Eerdergenoemde kamerleden stellen nu kritische vragen aan de staatssecretarissen van Financiën (Wiebes dus) en Infrastructuur en Milieu. De hele lijst leest u hier terug, maar kort gezegd komt het er natuurlijk op neer dat beide kamerleden bang zijn dat populaire 7%-bijtellers meer verbruiken en uitstoten dan opgegeven en desondanks heel veel geld kosten. Voor de staat dan, want de leaserijder lacht zich de ballen uit de broek.

Naast de financiële kant van het verhaal vragen de volksvertegenwoordigers of de belastingmaatregelen inderdaad de gewenste voordelen voor het milieu opleveren. Immers rijdt het merendeel van de PHEV- en hybriderijders meestentijds op fossiele brandstoffen en kloppen (zoals gezegd) de verbruikscijfers van geen kant.

De heren besluiten met een absolute klapper. Gevraagd wordt namelijk of het mogelijk is om de ophoging van de 7%- naar de 15%-categorie te vervroegen en bijvoorbeeld per 1 juli 2015 in te voeren. Tuurlijk, moet lukken. Alleen wel effe uitleggen aan al die mensen die nu net een C350 PHEV, Golf GTE of iets soortgelijks hebben besteld. Gelukje voor de heren is dan wel weer dat de Audi Q7 e-tron waarschijnlijk net niet op tijd in ons land arriveert om binnen de 7% te vallen.

Minister Kamp (Economische Zaken) gelooft er overigens nog steeds heilig in dat de doelstelling van 200.000 EV’s in 2020 gehaald gaat worden.

Bron: Autoblog

Stel uw eigen XC90 hier samen en ontvang vrijblijvend een leaseofferte!

Deel deze pagina

Heb je al een offerte?

Laat ons een beter voorstel doen!
Copyright © 2015 - Munsterhuis Lease Realisatie: Adwise - Digital Agency