Actualiteiten

Bijtelling & vakantie

Misschien lees je dit nieuwsbericht wel terwijl je lekker op vakantie bent in Italië, wie weet. Ben je met de auto van de zaak naar je vakantieadres gereden of heb je deze juist bij de zaak laten staan? In dit nieuwsbericht stippen we een aantal fiscale gevolgen aan. Hoe zit het bijvoorbeeld met je bijtelling?

De bijtelling tijdens de vakantie

De kilometers die je tijdens je vakantie met je auto van de zaak rijdt zijn privékilometers. De bijtelling loopt tijdens je vakantie dus gewoon door, of niet? Hieronder gaan we in op een aantal uitzonderingen dat aan de rechter is voorgelegd.

Combinatie met een zakelijk bezoek

Combineer je je vakantie met een bezoek aan bijvoorbeeld een leverancier of een fabriek, dan zou je er over kunnen denken om de kilometers die je aflegt van je huis naar het adres van de leverancier of de fabriek als zakelijke kilometers aan te merken. Wie weet voorkom je zo dat je boven de 500 privékilometers komt. Hoewel de allerhoogste rechter hier nog geen uitspraak heeft gedaan, zijn hier al wel de nodige rechtszaken over gevoerd. Grofweg komen deze er op neer dat je het kunt vergeten dat de inspecteur of de rechter dit accepteert. De rit van het vakantieadres naar de zakelijke afspraak zou je wel als zakelijke aan kunnen merken, maar de rit van huis naar je vakantieadres niet.

Geen bijtelling bij lang parkeren?

Hoewel iedereen zal geloven dat je niet in de auto van de zaak hebt gereden gedurende de tijd dat deze achter het hek bij Schiphol stond, leidt dit er volgens de rechter niet toe dat je tijdens die periode geen bijtelling hebt. Je hebt er per slot van rekening zelf voor gekozen om die auto daar neer te zetten toch? Wat wel werkt, is het achterlaten van de auto van de zaak bij je baas. Je moet dan wel de sleutels inleveren zodat je baas de auto tijdens je vakantie door iemand anders kan laten gebruiken.

Bijtelling voorkomen door huurbetaling?

Rijd je normaal niet privé in je auto van de zaak, maar wil je deze auto wel graag meenemen op vakantie? Niet doen! Wanneer je door je vakantierit boven de 500 privékilometers komt, krijg je namelijk ook over de periode dat je aantoonbaar niet privé hebt gereden een bijtelling. Het betalen van een zakelijke huurprijs aan je baas biedt ook geen oplossing, tenzij de belastinginspecteur hiermee akkoord gaat. Wanneer je het goed op papier zet, kan je baas de huursom wel als eigen bijdrage aftrekken van de bijtelling. Huur je een andere auto van je baas, dan biedt dat meer kans op succes.

Bron: Auto & Fiscus, Elbert fiscaal