Actualiteiten

DE ANWB WEGENWACHT, AL 75 JAAR DE PECHHULPDIENST VAN NEDERLAND!

De ANWB staat, met de iconische gele praatpalen en de herkenbare pechhulpwagens, in het collectief geheugen van de Nederlander gegrift. Niet zo gek, want de pechhulpdienst gaat al heel wat jaren mee. De Wegenwacht bestaat vandaag, 15 april, namelijk 75 jaar. 

Ook al heb je natuurlijk liever niet met ze te maken, toch zijn gestrande weggebruikers heel blij wanneer de ANWB voor hen opdoemt. Ook voor Munsterhuis Lease is de ANWB al jaren een betrouwbare partner en zijn onze leaserijders blij wanneer zij op weg geholpen worden bij pech.  

De oprichting: per motor de weg op

De ANWB werd vlak na de oorlog opgericht naar voorbeeld van de Britse Automobile Association. Op zeven Harley Davidsons (oude Canadese legermotorfietsen) reden de wegenwachten eigenlijk op goed geluk in de rondte, op zoek naar pechgevallen. Nu was dat niet zo heel moeilijk. Na de oorlog waren zowel het Nederlandse wagenpark als de Nederlandse wegen niet al te best, dus met regelmaat stond er wel een auto aan de kant van de weg. Dat eerste jaar verleende de ANWB maarliefst 9.574 keer hulp aan automobilisten.

ANWB dienstverlening in cijfers

Dat aantal hulpverleningen is vanzelfsprekend alleen maar toegenomen. En niet zo’n beetje ook. In 75 jaar tijd heeft de ANWB 45 miljoen pechgevallen verholpen. De hoogste piek lag in 2005 toen ruim 1,3 miljoen pechgevallen door wegenwachten verholpen zijn. De drukste dag ooit was op 7 februari 2012, elke 26 seconden werd er een pechgeval opgelost. Inmiddels doet de ANWB dat met 785 wegenwachten, 49 accu servicemedewerkers, 63 lepelwagenchauffeurs en 33 servicecentrum medewerkers.

Munsterhuis Lease in cijfers

Ook onze leaserijders worden met regelmaat op weg geholpen. De ANWB heeft voor Munsterhuis Lease de statistieken over 2020 erbij gepakt. Vorig jaar hebben zij onze leaserijders 26 keer starthulp verleend, 35 lekke banden verholpen en 2 keer de verlichting weer aan de praat gekregen. Maar ook hebben 3 leaserijders de verkeerde brandstof getankt waarna de ANWB moest uitrukken en waren ook 2 leaserijders hun autosleutel kwijt.

De iconische gele praatpaal

We hadden het al over het collectief geheugen en daarin ontbreekt de gele praatpaal natuurlijk niet. Je kunt het bijna niet over de ANWB hebben zonder dit icoon even te benoemen. Voor het tijdperk van de mobiele telefoon was dit de ‘reddingsboei voor automobilisten’. In 1960 werden de eerste palen geplaatst en in 1994 de laatste. Pas in 2017 is de praatpaal echt uit beeld verdwenen en compleet vervangen door de ANWB App waarmee gestrande automobilisten heel gemakkelijk hun locatie kunnen delen. Veel laadpalen zijn wel een tweede leven tegemoet gegaan. Zo kun je een praatpaal nog als laadpaal of informatiezuil tegenkomen. Maar ook was er een levendige handel via Marktplaats en zullen heel wat palen bij mensen thuis beland zijn. 

Meer over (de historie van) de ANWB

Om het 75-jarig jubileum luister bij te zetten, deelt de ANWB op haar website onder andere de mooiste wegenwacht verhalen, een ode aan panne en een overzicht van de wegenwachtvoertuigen. Ook vind je er alle feiten door de jaren heen nog eens in een infographic verwerkt. Tot slot is er van 2 juli tot 5 september een ANWB-tentoonstelling in het Louwman museum in Den Haag, zeker de moeite waard om te bezoeken zodra het weer kan!